20 Nisan 2024, Cumartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Türk malının girmediği ülke kalmayacak



  Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa ve dünyada meydana gelen küresel krizlerden Türkiye’nin de etkilendiğini belirterek, ihracatın geçen yıla oranla bu yıl fazla artış göstermeyeceğini söyledi.

  Çağlayan, “Dünyada Türk malının girmediği bir ülke bırakmamaya kararlıyız” dedi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2013 toplantısına katıldı. Toplantıda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral ile çok sayıda kişi de hazır bulundu. Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü toplantılarının Türk iş dünyasının kalkınmasında önemli bir rol aldığını belirten Bakan Çağlayan, “Patenti bizde olmak üzere dünyada marka olacak bu iş. Küresel krize meydan okuyoruz. Bu toplantıya 135 ülkeden bin 178 firma ve bin 428 yabancı iş insanın gelmesi bu etkinliği bir marka haline getiriyor.

  Bu markayla beraber bin 428 Türkiye dışından gelen iş dünyası insanları, bin 500 Türk iş dünyası temsilcisiyle bir araya gelecek. Yani 3 bin kişinin buluşması ve 5 kıtadan 135 ülkeden gelen iş dünyasının Türk iş dünyasıyla kucaklaşması. Yapılacak olan etkinliklerle 20 binden fazla ikili iş görüşmesi öngörüyoruz. Bu programın diğer bir bacağı da cuma günü yurt dışından gelen bin 428 iş dünyası temsilcileri 44 ayrı ile gidecek ve burada muhataplarıyla bir araya gelecekler. Bu organizasyon, dünyada eşi benzeri olmayan bir organizasyon” diye konuştu.

“DÜNYADA TÜRK MALININ GİRMEDİĞİ BİR ÜLKE BIRAKMAMAYA KARARLIYIZ”

  Türkiye’nin de dünyada yaşanan krizlerden ister istemez etkile ndiğini dile getiren Bakan Çağlayan şunları söyledi: “Dünya ticaretinde önemli gerilemelerin yaşanmış olduğu, geçmişteki gelişmelerin olmayacağı bir dönemle karşı karşıya olacağımız bu ortamda ihracatımızı sürekli arttırmanın çok yoğun çabasını sarf ediyoruz. Şuanda bakan yardımcım Kamerun’da, müsteşarım Türkmenistan’da. Ben de önümüzdeki hafta Belçika ve Lüksemburg’a bir seyahat gerçekleştireceğim.

 Bu anlamda yerimizde durmuyoruz. Dünyayı fellik fellik dolaşıyoruz. Gidemediğin yer senin değil prensibiyle Türk ihraç ürünlerini, sanayi ürünlerini dünyanın her tarafına götürüp satma çabamız Allah’a şükür karşılığını buluyor. Bu anlamda geçen yıl yapmış olduğumuz ihracatımızdaki artış, bu yıl dünya ticaretinin biraz daha daralması, biraz daha gelişmenin azalmasından dolayı geçen yılki kadar artmayacak. Ama bundan dolayı da geçmişte olduğu gibi kaderimize razı olup oturmayacağız. İhracat geçen sene 4.1 net gibi bir katkıyla Türkiye’yi yüzde 2.2 büyüttü. 241 gümrük bölgesine mal gönderen bir ülkeyiz. Dünyada Türk malının girmediği bir ülke bırakmamaya kararlıyız. Avrupa Birliği ekonomisinin giderek daralması ve önemli bir pazarımız olan Avrupa’daki bu açığı kapatmak için dünyanın her yeriyle hem girmiş olduğumuz pazardaki tutulmayı hem de yeni pazarlar, yeni ürünlerle önemli bir çalışma ve çaba içerisindeyiz. 

 Dünya ticaretinde olumsuz gelişmeler devam ediyor. Avrupa Birliği’ndeki daralma ister istemez Türkiye’nin ihracat kabiliyetini ve kapasitesini olumsuz şekilde etkiliyor. Ciddi sorunların yaşandığı bir ortamda birçok ülkenin ihracatı ve ithalatı da geriliyor.” Türkiye’nin son 10 yılda büyük bir gelişme yaşadığına dikkat çeken Çağlayan, “Dünyada işlerin kötüye gittiği dönemde biz dünyada yaşanan krizin, sıkıntının aksine dünya ekonomisinden daha fazla pay alma konusunda başarılı bir şekilde işimize devam ediyoruz.

  Bunun için ki dünyanın 17’inci büyük, Avrupa’nın 6’ıncı büyük ekonomisiyiz. Türkiye son 14 çeyrektir sürekli istikrarla büyüyen bir ülkedir. Krizin faturası Avrupa’ya çok ağır olmuştur. Bir taraftan ekonomik büyümedeki görülen gerilemeler, bir taraftan da 4 yıllık kriz boyunca 4 milyon insan işini kaybetmiştir. Avrupa’da 4 milyon insan işini kaybettiği bir ortamda ülkemiz sadece bir yılda 1 milyon 200 bin yeni insana istihdam yaratmıştır. Bu başarılar tesadüfi değil. Bu başarılar kolay kazanılmıyor” şeklinde konuştu. “TÜRK

TİCARET MERKEZLERİ KURULMA AŞAMASINA GELDİ”

  Bakan Çağlayan, Türk inşaat ve mobilya sektörünün son 10 yılda büyük bir gelişme gösterdiğini belirterek, dünyanın birçok noktasına ihracat yapıldığını söyledi. “Şimdi yeni bir yol haritası hazırlıyoruz” diyen Çağlayan, ilerleyen zamanlarda çalışmaların kamuoyuna tanıtılacağını ifade etti. Türk Ticaret Merkezleri’ni kurulması aşamasına geldiklerini belirten Bakan Çağlayan, merkezlerin ticaret hacmini büyüteceğini dile getirerek, “Bilhassa uzak yol ve ihracatımızın daha az olduğu, gemiyle 40-45 gün civarında süren ve tedarik etme noktasında maalesef dezavantajla karşı karşıya olduğumuz bir dezavantajı şimdi avantaja çevirmek üzere artık çalışmanın son noktasına gelmiş durumdayız.

  Türkiye ticaret merkezleriyle beraber bir taraftan depolama sistemleri kurulacak. Bu depolarda o ülkelerdeki en fazla ihtiyaç olan ürünleri sektörlerimiz direkt zaten sivil toplum kuruluşların kendisi. Biz onlara bakanlık olarak maddi manevi desteği vereceğiz. Bu işi sivil toplum kuruluşlarımız bir şirket kurarak kendileri yapacaklar. Bunu yaparken bir taraftan depolama imkanları sağlayarak, anında tedariki yapıp alıcıya malını teslim etme, diğer taraftan burada belki bazı Türkiye ticaret merkezlerinde belli ürün gruplarının sergilendiği kısmı ve diğer taraftan o ülkelerde ticaret müşavirliklerimiz olacak” dedi. Toplantının ardından TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Filipinler’den gelen iş dünyası temsilcileriyle işbirliği protokolü imzaladı. Bakan Çağlayan, daha sonra yerli ve yabancı katılımcıların açtıkları stantları gezdi.

19 Haziran 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
İZMİR'E MEGA PROJE
ÇAM FISTIĞI REKOLTESİ YÜZ GÜLDÜYOR
MOBBİNG ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA
İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İZMİR'E TEKNOLOJİ ÜSSÜ KAZANDIRACAKLAR
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
BABA HEDİYESİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
TAM KAPANMADA ZİNCİR MARKETLER TAM GAZ
Bitcoin makalesine uluslararası ödül
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Çalışmak bizi tüketiyor mu
Firmalara ihracat uzmanları geliyor
Emekliye temmuz zammı
EYT'de son durum ne
Zeytin güzel kokmalı
Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
En iyi yatırım İzmir'den ev almak
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Fuar güzelleri görücüye çıktı
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir