28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Yabancı yatırımcılar Türkiye’yi seçti



  Yaklaşık bin 500 yabancı iş insanının katıldığı 18. TUSKON Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü’nde milyonlarca dolarlık anlaşma imzalandı. Birçok yabancı yatırımcı diğer ülkelere verdiği siparişleri iptal ederek, alımlarını Türkiye’den yapma kararı aldı.

  Bu yıl 18.’si düzenlenen TUSKON Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü’ne uluslararası iş dünyasından yoğun katılım gerçekleşti. Programda inşaat, inşaat malzemeleri, inşaat makineleri ve mobilya sektöründe milyonlarca dolarlık alım anlaşmaları imzalandı. Programa katılan işadamlarının büyük bölümü başka ülkelere verdikleri siparişleri iptal ederek, bu siparişleri Türkiye’den tedarik etmek için girişimlere başladı.4Programda otel yatırımlarından, iş makinelerine, dekorasyon malzemelerinden inşaat malzemelerine ve okul araç gereçlerine kadar pek çok alanda satın alma ve işbirlikleri gerçekleştirildi. Yatırımcılar, Türkiye’deki ürünlerin hem kalite olduğun hem de fiyat avantajı bulunduğunu belirtiyor. Mozambik’te 40 yıldır faaliyet gösteren inşaat firması Dos Santos, 4 milyon dolarlık otel yatırımı için Türk ortak arıyor.

  Dos Santos Yönetim Kurulu Başkanı Yussuf Vali, TUSKON etkinliğine ilk defa katıldığını, Mozambik’te Türk işadamları ile tanıştıktan sonra yatırım arayışına başladığını söyledi. Vali, “Mozambik’in başkenti Maputo’da yapacağım 120 odalı 4 milyon dolarlık otel yatırımı için Türk ortak arıyorum. Çünkü Türkiye’nin hem otel işletmeciliği hem de otel inşası konusunda know how’u var” dedi. Mozambik’te yüzde 100 dolulukla çalışan otellerin gecelik fiyatlarının 300-400 dolar olduğunu söyleyen Vali, Mozambik’te yatırımların 2 yılda kendini amorti ettiğine dikkati çekti. Türkiye’den alüminyum, dekorasyon malzemeleri ürünleri aldığını da belirten Vali, Türkiye’deki ürünlerin kaliteli ve uygun fiyatlı olduğunu kaydetti.

  Bostwana Cumhuriyeti’nden 33 yıllık inşaat firması Alberta da Dubai’den yapacağı 1 milyon dolarlık inşaat vinçleri siparişini iptal ederek, bu siparişi Türkiye’ye yönlendirdi. Şirket ayrıca yeni başlayacağı 25 milyon dolarlık ofis inşası projesi için de Türkiye’den inşaat malzemeleri alacak. Konut, ofis, özel okul inşa eden Alberta şirketinin sahibi Houshang Mazidi, “Çok iyi bir organizasyon. Hem katılımcılar hem ülkeniz için çok faydalı olacak” dedi. Mazidi, “Daha önce Dubai’den 1 milyon dolarlık inşaat vinçleri siparişi vermiştim. Dün aradım ve iptal ettim. İnşaat makinelerini Türkiye’den alacağım.

  Dün ön görüşmeleri yaptım, bugün de anlaşmayı netleştireceğiz” diye konuştu. Mazidi, Türkiye’den ayrıca özel okullar için mobilya araç gereçleri almayı düşündüğünü, yeni başlayacakları 25 milyon dolarlık ofis projesiyle ilgili alımlar yapacaklarını, bir demir-çelik firmasıyla da alım yapmak için görüştüklerini kaydetti. Rusya’da dekorasyon ve iç mimarlık malzemeleri alım satımı yapan Zao KPK Stavropolstroyoptorg şirketinin Satın Alma Departmanı Başkanı Shevchishen Vadim iseTürkiye’den satın aldıkları ürünlerin nakliye maliyetlerinin Çin’e göre daha uygun olduğunu, bu nedenle Türkiye’yi tercih ettiklerini söyledi. Vadim, Türkiye’den iç mimarlık, bahçe ürünleri, çatı uygulamaları ürünleri almak için görüşmelerde bulunduğunu belirtti. TUSKON’un bu yıl 18. Düzenlediği Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü organizasyonu binlerce yabancı iş insanı ile Türk firmalarını biraraya getirdi. Yapılan ikili iş görüşmeleri sonucunda milyon dolarlık iş anlaşmaları imzalandı. Bunlardan biri Filipinler’de faaliyet gösteren Marduke firması.

  Marduke, Filipinler’de deri ve enerji sektöründe söz sahibi şirketlerden. Marduke Üst Yöneticisi Mark Irvin Corando Duque, TUSKON’un bu organizasyonuna ilk kez katıldığı söyledi. Duque şöyle devam etti: “Bugün iyi ki buradayım diyorum. TUSKON’un bu organizasyonu hem Türk iş dünyası için, hem de yabancı firmalar için bulunmaz bir fırsat. Burada güneş enerjisi paneli üreten bir Türk firması ile anlaşma imzaladık. Rakam konusunda şimdilik bir miktar veremiyorum ama milyon dolarlar seviyesinde olacağını şimdiden söyleyebilirim. Her iki taraf için de iyi bir anlaşma oldu. Türkiye’den mal alımı ile ilgili gelecek için de iyi niyetlerimiz var” dedi.

20 Haziran 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
İZMİR'E MEGA PROJE
ÇAM FISTIĞI REKOLTESİ YÜZ GÜLDÜYOR
MOBBİNG ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA
İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İZMİR'E TEKNOLOJİ ÜSSÜ KAZANDIRACAKLAR
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
BABA HEDİYESİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
TAM KAPANMADA ZİNCİR MARKETLER TAM GAZ
Bitcoin makalesine uluslararası ödül
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Çalışmak bizi tüketiyor mu
Firmalara ihracat uzmanları geliyor
Emekliye temmuz zammı
EYT'de son durum ne
Zeytin güzel kokmalı
Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
En iyi yatırım İzmir'den ev almak
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Fuar güzelleri görücüye çıktı
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir