19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Avrupa Türkiye'ye teşekkür etmeli



Son aylarda, mülteci krizi, geri kabul anlaşması, vize serbestisi gibi konularla öne çıkan Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği süreci, gündemdeki yerini korurken, İzmir’de konuşan Avrupalı uzmanlar Türkiye’ye destek verdi.

Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen Avrupa Çalışmaları Akademik Ağı’nın (A-NEST) toplantısına katılan Avrupalı Friends of Turkey (Türkiye’nin Dostları) Grubu Genel Sekreteri Laura Batalla Adam “Vize serbestisi Türkiye’nin uzun süreden beri haklı bir talebidir” dedi. AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu İşbirliği Bölüm Başkanı Elçi Müsteşar Simona Gatti de birliğin, büyük bir yükünü omuzlayan Türkiye’ye Avrupa’nın teşekkür ve takdir etmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye’deki AB alanında çalışan akademisyenleri bir araya getirmek ve sürece katkı sağlamak amacıyla AB Türkiye Delegasyonu tarafından kurulan ‘Avrupa Çalışmaları Akademik Ağı’nın (A-NEST) 2016-2017 dönemi yıllık toplantısı, ağın 2015-2016 sekretaryasını yürüten Yaşar Üniversitesi Avrupa Birliği Merkezi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Açılış konuşmalarını Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı, Jean Monnet Kürsüsü sahibi Prof. Dr. Aylin Güney ve AB Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Gökay Özerim’in yaptığı toplantıya, AB alanında çalışan akademisyenlerin yanı sıra Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu üyesi Ernest Maragall ve Friends of Turkey (Türkiye’nin Dostları) Grubu Genel Sekreteri Laura Batalla Adam ile AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu İşbirliği Bölüm Başkanı Elçi Müsteşar Simona Gatti de katıldı. A-NEST toplantısının ardından, “Mülteci krizi ve AB-Türkiye ilişkileri” konulu bir seminer gerçekleştirildi. Seminerin açılışında “Avrupa mülteci krizinde Türkiye: İzmir örneği” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Yaşar Üniversitesi AB Merkezi Müdürü ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökay Özerim ile Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayselin Yıldız; mültecilerle ilgili İzmir’de gerçekleştirdikleri saha araştırmasının sonuçlarını paylaştı.

“VİZE SERBESTİSİ, TÜRKİYE’NİN UZUN SÜREDEN BERİ HAKLI BİR TALEBİDİR”

Seminerde konuşan Friends of Turkey (Türkiye’nin Dostları) Grubu Genel Sekreteri Laura Batalla Adam “AB’nin şu anda Türkiye’ye bir aday ülke gibi davranmadığını, daha çok bir stratejik ortak gibi hareket ettiğini” vurguladı. “Türkiye’nin vize serbestisi uygulanmayan tek aday ülke” olduğunu ifade eden Laura Batalla Adam, “Vize serbestisi Türkiye’nin uzun süreden beri haklı bir talebidir” dedi. Adam, sürecin uzun ve zor olduğunu, vize anlaşmasındaki 72 kriterin yerine getirilmesinin yanı sıra anlaşmanın Avrupa Parlamentosu’nda nitelikli çoğunluk oyu ile onaylanması ve Hollanda gibi bazı üye ülkelerin parlamentoları tarafından da onaylanması gerektiğini belirtti.

AB-Türkiye ilişkilerinin yeniden güvenilirlik kazanmasında, vize serbestisinin her iki taraf için de iyi bir fırsat olacağını vurgulayan Adam, geri kabul anlaşmasının Türkiye’nin AB üyeliği ile ilişkilendirilmemesi gerektiğini ifade etti.

“AB, BÜYÜK BİR YÜKÜ OMUZLAYAN TÜRKİYE’Yİ TAKDİR VE TEŞEKKÜR ETMELİ”

Seminerde ‘AB-Türkiye ilişkileri Çerçevesinde Mülteci Krizi’ başlıklı bir konuşma yapan AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu İşbirliği Bölüm Başkanı Elçi Müsteşar Simona Gatti ise “Vize serbestisinin AB ve Türkiye’nin ortak hedefi” olduğunu ifade etti. Mülteci krizinin başlangıcından beri Türk yetkililerin, sivil toplum kuruluşlarının ve Türk halkının mültecilere yardım konusunda büyük çaba harcadığını belirten Simona Gatti, AB’nin, büyük bir yükü omuzlayan Türkiye’yi takdir ve teşekkür etmesi gerektiğini söyledi.

“MÜZAKERE BAŞLIKLARININ ASKIYA ALINMASI KABUL EDİLEMEZ”

Seminerin sonunda “Türkiye’de demokrasinin durumu ve Türkiye’nin AB üyeliği” başlıklı bir konuşma yapan Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Üyesi Ernest Maragall ise “Türkiye, tarihsel ve coğrafi olarak Avrupa’dadır. Ancak Avrupa’da bir çok vatandaş ve hatta bir çok politikacı Türkiye’nin Avrupa’ya entegre edilemeyecek kadar büyük bir ülke olduğunu, Türkiye’nin kültürel ve dinsel açıdan çok farklı olduğunu düşünüyor” dedi. Bu önyargıları değiştirmenin zor olduğunu, ama imkansız olmadığını ifade eden Maragall, Türk toplumunun mülteci krizi sürecinde, mültecilere büyük destek gösterdiğini belirtti. Mülteci krizinin bir insanlık dramı olduğunu vurgulayan Maragall, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine ilişkin de birçok hata ve yanlış anlaşılmaların olduğunu belirterek, Fransa ve Kıbrıs Rum Kesimi tarafından müzakere başlıklarının askıya alınmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

RAKAMLARLA İNSANİ YARDIM VE MÜLTECİLER

Kişi başına düşen milli gelirlere oranla, dünyada en fazla insani yardım yapan ülke olan Türkiye’nin yardımlarının 2014 yılı toplamı 6,4 milyar doları buluyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre de en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olan Türkiye, 3 milyonun üzerinde Suriyeli ve Iraklı mülteciyi misafir ediyor.

24 Mayıs 2016
Etiket; cemali dinçer, yaşar üniversitesi avrupa Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Demokrasi tek yol
Danışmadan tercihte bulunmayın
Eğitimde Türk-Fransız işbirliği
Yaşar'da rektör değişikliği
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir