15 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Dostları olan zengindir



Türkiye ile Ürdün arasında diplomatik ilişkilerin başlamasının 70. yıldönümü, Ankara CerModern’de düzenlenen bir resepsiyonla kutlandı.

Ürdün Büyükelçisi Amjad Adaileh’in ev sahipliği yaptığı resepsiyona Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile bazı milletvekilleri katıldı. Resepsiyona ev sahipliği yapan Ürdün Büyükelçisi Adaleye, “Dostu olan zengindir” atasözünü hatırlatarak, uzun yıllardır dost olan Türkiye ile Ürdün’ün bu bakımdan zengin olduğunu ifade etti.

Adaleye, “Her iki ülkenin sarsılmaz dostluğu devam edecek ve İslam coğrafyasında önemli bir misyon üstlenecekler” dedi.

Ürdün Büyükelçisi Amjad Adaileh, Ürdün Halkı ile Türk Halkının birbirlerine yüzyıllar boyu sağlam bir dostluk kardeşlik ve ortak tarihi ilişkilerle bağlandığını belirterek şunları söyledi:

“15 Ocak 1949 tarihinde Ürdün’ün Türkiye Temsilciliğinin açılmasıyla diplomatik ilişkiler başlamış olup 1955 yılından itibaren büyükelçilik seviyesine taşınmıştır. Haşimi Ürdün Krallığı kurucusu merhum Kral 1. Abdullah, 1937 yılında gerçekleştirdiği ziyarette modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu merhum Mustafa Kemal Atatürk ile görüşmüştür. İki ülke arasındaki ilişkiler karşılıklı işbirliği güven ve saygı esasına dayalı olarak kurulmuştur. Günümüzde ise bu ilişkilerin her alanda gelişmesi güçlenmesi ve ülkelerin halklarına bir örnek teşkil etmesi için her iki ülkenin lideri çaba sarf etmektedir.”

2009 yılında Ürdün ile Türkiye arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması sayesinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Büyükelçi Adaileh, imzalanan ve sayısı 50’ye ulaşan siyasi, ekonomik, kültürel ve askeri alandaki anlaşmalar ve protokollerin de ilişkilerin gelişmesine katkı sağladığını dikkat çekti.

Amjad Adaileh, “Her iki ülke son zamanlarda Ortadoğu’da yaşanan tüm zorluklara rağmen ticaret ve yatırım işbirliğinin geliştirilmesini hedeflemektedir. Haşimi Ürdün Kralı Sayın Majesteleri Kral 2. Abdullah Bin Al Hussein ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ekselansları Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile her iki ülke halkının güçlü iradeleriyle Ürdün ve Türkiye bölgedeki istikrarının ve gelişmenin öncüsü olacaktır” diye konuştu.

Kaplan: İşbirliğimiz daha da büyüyecek

Ürdün'ün İzmir Fahri Konsolosu Ömer Kaplan da, Ürdün ile Türkiye arasındaki köklü ilişki sürecinin dünyadaki tüm olumsuzluklara rağmen hiçbir zaman yara almadığını vurguladı. Kaplan, “Bu başarının altında yatan sır, iki ülke halklarının birbirlerine olan sevgileri, akrabalıkları bir başka etken de Haşimi soyundan gelen Kral ailesine olan saygıdandır. Türkiye’de Ürdün konuşulduğunda bir tek menfi söz duyamazsınız. ‘Kalp kalbe karşı’ derler. Bu müspet atmosfer Ürdün için de geçerlidir. Durum böyle olunca 17 yıldır şerefle, onurla temsil ettiğim Ürdün devletinin İzmir Fahri Konsolosluğu görevini bu ılımlı sevecen ortamdan dolayı sorunsuz, sıkıntısız karşılıklı sevgi saygı ortamında yürütmenin hazzını yaşıyorum. Daha nice 70 yıllara” diye konuştu.

18 Temmuz 2017
Etiket; ürdün ömer kaplan Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir