12 Mayıs 2024, Pazar Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Kılıçdaroğlu:Başbakan hala anlamamış



CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan Demokratikleşme Paketi ile ilgili olarak Parti Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

Kılıçdaroğlu, "Bu paket bu yaraya derman olmaz. Bu paket bu açığı kesinlikle gidermez. Çünkü demokrasi konusunda samimi değiller. Ayrıca Türkiye'de çok ciddi bir iktidar açığı vardır. Bu paketten gördüğümüz kadarıyla Başbakan hala Türkiye'nin ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlamamıştır. AKP hükümeti Türkiye'nin temel sorun alanlarından kaçmış, toplumsal baskıları savuşturmak için de bu paketi önümüze getirmiştir. Pakette temel sorunlara hiçbir cevap yok" dedi.

"BU PAKET BU YARAYA DERMAN OLMAZ"

Kılıçdaroğlu, "Bu paket bu yaraya derman olmaz. Bu paket bu açığı kesinlikle gidermez. Çünkü demokrasi konusunda samimi değiller. Ayrıca Türkiye’de çok ciddi bir iktidar açığı vardır. Türkiye ne yazık ki kendisine yakışan demokratik olgunlukta bir iktidara sahip değildir. Önce paketin yapılış biçimine bir bakalım. Sözde demokratikleşme paketi açıklıyorsunuz, bazı medya organlarına sansür uyguluyorsunuz… Tıpkı OHAL dönemindeki sıkıyönetim gibi… Bu paketin hazırlanış biçimi bile demokrasiyle örtüşmüyor" dedi.

"PAKET DAHA HAZIRLANIRKEN DEMOKRASİNİN BU EN TEMEL İLKELERİ AYAKLAR ALTINA ALINDI"

Kılıçdaroğlu, "Demokrasi demek açıklık demek, şeffaflık demek, hesap verebilirlik demek… Bu paket daha hazırlanırken demokrasinin bu en temel ilkeleri ayaklar altına alındı. Kapalı kapılar ardında, toplumun bütün unsurları hatta kabine üyeleri dışarıda bırakılarak böyle bir paket hazırlandı… Sayın Başbakan sözde demokratikleşme paketi dolayısıyla yeni OHAL Kurumu olan, Kamu Güvenliği Müsteşarlığına teşekkür ediyor… Bu teşekkür paketin hangi düşünceyle açıklandığını gayet net bir şekilde ortaya koyuyor…Bu paket katılımcılıktan, toplumsal uzlaşmadan ve şeffaflıktan uzak bir şekilde hazırlandı" diye konuştu.

"DARBE ANAYASASINI İSTEMİYORUZ"

"Darbe anayasasını istemiyoruz" diyen Kılıçdaroğlu şunları söyledi;

"Yepyeni bir anayasa istiyoruz dedik. AKP kabul edilemez teklifleriyle yeni anayasanın önünü tıkadı. Her ay yeni bir anayasal sistem önerisiyle geldiler. Sürekli tartışma çıkardılar. Sivil anayasayı engellediler. Siyasi partiler yasası daha demokratik bir hale getirilsin dedik. Lider sultası son bulsun, milletin vekilleri özgür bir iradeye sahip olsun diye önerdik. AKP bunu da reddetti. Düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki barikatlar yıkılsın diye kanun tekliflerinde bulunduk. Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu’ndaki, düşünce özgürlüğünü kısıtlayan maddelerin kaldırılmasını teklif ettik. AKP buna da hayır dedi. Din ve vicdan özgürlüğü… En temel hak. Bir insanın diniyle, vicdanıyla devlet kavga eder mi? Neyin ibadethane olup olmadığına devlet karar verebilir mi? Biz cemevleri de ibadethane sayılsın dedik, onu da reddettiler. Basın özgürlüğü Türkiye’nin kanayan yarası. Kalemi özgür olmayan bir basın tutsak bir basındır. Basın özgürlüğü yoksa demokrasi de yok, özgürlük de yok demektir. Basını özgür olmayan bir halkın gözü görmez olur, kulağı işitmez olur, sesi çıkmaz olur. Basın özgürlüğünü genişletmek için çok kapsamlı yasa teklifleri verdik. AKP ne yaptı? Her zamanki gibi reddetti."

"BAŞBAKAN HALA TÜRKİYE'NİN İHTİYAÇLARINI VE BEKLENTİLERİNİ ANLAMAMIŞTIR"

Kılıçdaroğlu, "Karşımızda, bütün dünyanın diktatör olarak tescillediği bir Başbakan’ın elinden çıkma bir paket var. AB ilerleme raporlarında Türkiye’de demokratikleşme yönünde atılması gereken adımları söylediler, anti demokratik uygulamaları da eleştirdiler. Ne yazık ki Başbakan bu raporları da anlayamadı. En sonunda Amerika ziyaretinde kendisine bir kitap hediye ettiler. Kitabın adı üzerinden bir mesaj verdiler. Neydi o kitabın adı: 'Diktatörün psikolojisi' O mesajı da anlamadı. Bu paketten gördüğümüz kadarıyla Sayın Başbakan hala Türkiye’nin ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlamamıştır. AKP hükümeti Türkiye’nin temel sorun alanlarından kaçmış, toplumsal baskıları savuşturmak için de bu paketi önümüze getirmiştir. Pakette temel sorunlara hiçbir cevap yok. Toplumun fiilen çoktan aştığı (W) harfini kullanmak veya kurban derisini kim toplayacak gibi artık anlamsız konularda düzenlemeleri demokratik bir açılım olarak görmek halkı açıkça kandırmaktır. Klavyeye özgürlük değil, klavyeyi kullanana özgürlük getireceksiniz. İşte sizinle demokrasi anlayışımızdaki temel ayrışma burada yatmaktadır" dedi. Kılıçdaroğlu, "Bir üniversitenin adını değiştirerek yapısal bir sorunu mu çözüyorsunuz? Bir üniversite senatosunun 2 saatlik uğraşı ile açabileceği bir enstitünün Hükümet tarafından büyük bir devrim gibi sunulması da ülkemiz insanına yapılan bir haksızlık değil midir? Dünyanın neresinde hükümet üniversitelere 'artık şu konuda enstitü açabilirsiniz' diyebilir? Bu bile Hükümetin kafasındaki demokrasinin ne anlama geldiğini gösteriyor…Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasında değişiklik öngörülüyormuş… Yasayı AB standartlarında getiriyorsan sorun yok… Hemen destekleriz… Ama şunu düşünmen gerekiyor… Sivil toplum gösterilerinin korku yüzünden televizyon ekranlarına gelmemesi nedir? Bunu önleyebiliyor musun? İşte demokraside asıl çözülmesi gereken sorun budur… Seçim sisteminde de değişiklik öngörülüyor. Dar bölge ya da daraltılmış bölgeden söz ediliyor… Sorun dar bölge ya da daraltılmış bölge değil, sorun 12 Eylül askeri cuntasının getirdiği yüzde 10 seçim barajındadır… Darbe hukukuna karşıysan yarın getir yüzde 10 barajı kaldıralım…" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, "Demokrasi yönetenlerin halk tarafından denetlenmesi demektir. O nedenle gün ışığında yönetimden söz edilir… Yani halk devleti denetler. Pakette bu konuya ilişkin bir öneri var mı? Hayır… Tam aksine sen dönüp halka diyorsun ki, 'siz birbirinizi denetleyin… İhbar edin' Devleti demokratikleştirmeden demokrasiyi getiremezsiniz… Çağdaş demokrasi, vatandaşın devletin baskısını hissetmediği rejimin adıdır… Açıkça söylüyorum Türkiye’nin sorunları makyajla çözülmez. Bu basiretsizliktir, hafifliktir, ciddiyetsizliktir. Kendi hedefleriniz doğrultusunda kurguladığınız bir paketçikle bu ülkenin, bu halkın sorunlarını asla çözemezsiniz" dedi.

01 Ekim 2013
Etiket; Kemal Kılıçdaroğlu, demokratikleşme paketi, kılıçdaroğlu paket, kılıçdaroğlu erdoğan Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


CHP İzmir'de 3 değişiklik
Kılıçdaroğlu İzmir için ne vaat etti?
İzmir'i selamladı, Kocaoğlu'nu övdü
Kılıçdaroğlu: YPG terör örgütü değil
Kılıçdaroğlu'ndan 'yarı açık cezaevi' benzetmesi
"Güvenlik reformu 12 Eylül'le üç aşağı, beş yukarı aynı"
CHP'de anket sonuçları tartışma yarattı
Kılıçdaroğlu: Belge mi istiyorsun Davutoğlu, al sana belge
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir