19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

'Medya kriz planı' hazırlanmalı



Ankara’da 37 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırı, yalnızca Türkiye’de değil tüm dünyada sosyal medyada geniş yankı buldu. Dünyaca ünlü sanatçılardan sokaktaki vatandaşa kadar sosyal medya hesabı olan neredeyse herkes Ankara’daki saldırı için tepki ve üzüntüsünü sanal alemde sayısız tweet atarak dile getirdi.

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Atabek, bu tür olaylarda bilgi gereksinimin hızla arttığını ve sosyal medyanın hızlı bir haber alma aracı haline dönüştüğünü belirterek, “Halkın hızla, doğru bir şekilde bilgilendirilmesi için önceden bir medya kriz planı hazırlanmalı. Nasıl afet gibi olaylarda arama, kurtarma, ilk yardım acil eylem planları bulunuyorsa, bu tarz olaylarda da acil bir medya kriz planı bulunmalı. Bu plana göre hareket edilip toplum en doğru şekilde ve en kısa sürede bilgilendirilerek dezenformasyonların da önüne geçilmeli” dedi.

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Göker Gülay Ankara’daki bombalı terör saldırısının meydana geldiği andan itibaren Twitter’da, #Ankara hashtagi ile yapılan paylaşımların, kısa süre içinde dünya gündeminde bir numaraya yükseldiğini belirtti.

Gülay, şu bilgileri verdi: “Saldırının olduğu gün, saat 19.00 ile 21.00 arasında #Ankara hashtagiyle yaklaşık 300 binin üzerinde tweet atıldı. 13 Mart akşamından ertesi sabaha kadar #Ankara hashtagiyle atılan tweet sayısı ise 1,5 milyona yakın. Ankara saldırısıyla ilgili diğer başlıklarla atılan tweetler eklendiğinde ise bu sayı 2 milyona yaklaşıyor. Dünya gündeminde de 13 Mart akşamından itibaren Ankara saldırısıyla ilgili atılan tweetler hep bir numarada yer aldı.

Twitter’da üretilen Türkçe içeriğin neredeyse tamamın Ankara’yla ilgili olduğunu gördük. Hashtagler haricinde yazılan tweet sayıları ise bu rakamların çok üstünde gerçekleşti. Diğer sosyal ağ mecralarında da insanlar tepkilerini dile getirip acıyı paylaştı”

MEDYA KRİZ PLANI OLMALI

Bu tür olaylarda vatandaşların bilgi gereksiniminin hızla arttığını ifade eden Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Atabek, "Vatandaşlar geleneksel medyadan hızlı ve doğru haber alamadığına inanırsa sosyal medya hızlı bir haber alma aracı haline dönüşüyor. Ancak bu gibi durumlarda bilgi kirliliğinin ve dezenformasyonun da en yoğun yaşandığı alanlardan biri haline geliyor. Halkın hızla, doğru bir şekilde bilgilendirilmesi için önceden bir medya kriz planı hazırlanmalı. Kamu otoriteleri, böyle durumlarda geleneksel medyaya ilişkin daha kolay çözümler üretebiliyor. Ancak iş sosyal ağ medyasına gelince, oldukça fazla sorunla karşılaşılıyor. Yasakların bir çözüm olmadığını görüyoruz. En doğrusu, yetkililerin hızlı ve doğru bilgilendirmeye inanarak bu yönde hareket etmeleri. Şüphesiz, dezenformasyon sosyal medyada en büyük sorun ve bu sorunun tek çözümü, hızlı, doğru ve kapsamlı bilgilendirme yapmak” dedi.

15 Mart 2016
Etiket; medya kriz planı, ümit atabek, yaşar üniversitesi Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Reklamlarda gizli şiddet var
TSYD İzmir Spor Tarihi Sempozyumu yapıldı
İzmir Fuarı'nda üç boyutlu yüz tarama
Yaşar Üniversitesinden TÜBİTAK başarısı
Fuarda Rusya fırsatı
Yaşarlı akademisyen Ege'yi temsil ediyor
Danışmadan ekmek bile almıyoruz
Hayallerinin filmini çektiler
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
112 ekibine silahlı tehdit
Şiddeti 7,0
Başörtülü genç kıza saldırı
Vahşet, işkence, taciz, tecavüz
Ölmedi, öldürüldü...
Seri katil Buca'da görüldü
Patron olayım derken, paranızdan olmayın
İzmir'de korsan otoparkçılara hapis istemi
'Medya kriz planı' hazırlanmalı
Direnişten anladıkları masumları öldürmek
"Bunu yapan insan olamaz!"
İzmir'de üniversite bahçesine bomba atıldı
İzmir'de konsomatris operasyonu
O bildiriye imza atan hocaya destek yok
İzmir Metro'da faciadan dönüldü
Buca zabıtasından 'pazar' mesaisi
İzmir'de terör operasyonu
İzmir'de terör operasyonu
İzmir'de askeri araç kaza yaptı, 12 yaralı var
İTO da "kardeşlik" yürüyüşüne katılacak
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir