19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Patron olayım derken, paranızdan olmayın



Dolandırıcıların yeni hedefi bu kez iş kurmak isteyen girişimciler ve KOBİ olmayı hayal edenler oldu. KOSGEB danışmanı gibi davranın dolandırıcılar girişimcilerin hem fikirlerini hem de paralarını çalıyor.

Uzmanlar ise dolandırıcıların daha çok hibe kredilerle girişimcileri kandırdığına dikkat çekerek uyarıyor. Kendilerini danışman şirket olarak tanıtan dolandırıcılar, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) hibe ve kredilerinden yararlanmak isteyen girişimcilere bu desteği garanti ederek hem fikrini hem de parasını alıp ortadan kayboluyor.

Son günlerde kamu desteklerinden faydalandıracağı vaadiyle şirket patronlarından ya da işletme açma hayali kuran kişilerden para alıp sonra da ortadan kaybolan sözde danışmanlık şirketlerine yönelik şikayetler artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun(TÜİK) KOBİ raporuna göre; Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler ülkemizdeki toplam girişim sayısının yüzde 99,8’ini, istihdamın yüzde 74,2’sini, maaş ve ücretlerin yüzde 54,7’sini, cironun da yüzde 63,8’ini oluşturuyor. 2014 yılından yapılan toplam ihracatın yüzde 56,4’ü de KOBİ’ler tarafından gerçekleştirildi. Ekonominin can damarlarından biri olan KOBİ’lere son günlerde KOSGEB desteklerinin artması ise dolandırıcıların da iştahını kabartıyor.

İŞ KURMA VAADİYLE KANDIRIYORLAR

Yaşar Üniversitesi Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Dr. Emrah Tomur, bu desteklerden yararlanmak isteyen girişimcilerin dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu.

Tomur, “Ne yazık ki KOBİ’lerin ya da devlet desteği alarak şirket kurma planları yapan girişimcilerin söz konusu hibe destekler hakkında bilgi ve farkındalık düzeyi son derece düşük. Bu durum maalesef kötü niyetli kişiler tarafından istismar edilmekte. Son zamanlarda kamu desteklerinden faydalandıracağı vaadiyle şirket patronlarından ya da işletme açma hayali kuran kişilerden para alıp sonra da ortadan kaybolan sözde danışmanlık şirketlerine yönelik şikayetler bizlere kadar ulaştı. Bu kişiler SMS, e-posta ya da telefonla girişimcilere ya da KOBİ’lere ulaşıp başvuru ücreti veya aracılık komisyonu gibi çeşitli bahaneler ile para aldıktan sonra ya hiçbir başvuru yapmadan ya da çok niteliksiz ve eksik başvuru dosyaları hazırlayarak önemli mağduriyetler yaratıyorlar. Ayrıca, girişimciler bazen paralarının yanında çok yaratıcı fikirlerini ya da yenilikçi projelerini de bu kötü niyetli kişilere kaptırabiliyorlar. Bu kişiler daha sonra bunları kendi projeleriymiş gibi yazıp devlet desteklerini alıyorlar.” dedi.

Bu tür sorunlar yaşamamak için bir çözüm hibe destek veren kurumların yetkilileri ile doğrudan iletişime geçilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Tomur, “Ancak, bu kurumlara doğrudan ulaşmanın zaman ya da ulaşım açısından mümkün olmadığı durumlarda yapılabilecek en iyi şey şu anda neredeyse her üniversitemizde bulunan bilgi ve teknoloji transfer ofisleriyle temasa geçmek. Bu ofislerin en önemli amaçlarından biri de yenilikçi girişimciliği ve proje desteklerini kullanarak üniversite-sanayi işbirliklerini geliştirmek. Bu bağlamda TÜBİTAK, KOSGEB, Avrupa Birliği ve bakanlıkların sağladığı destekler ile girişimcilik, fikri sınai haklar ve inovasyon konusunda sekiz uzman personel ile faaliyet gösteren Yaşar Üniversitesi Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi öncelikle girişimcileri ve sanayicileri bu konularda bilgilendirmeyi ve kafa karışıklığını, bilgi kirliliğini önlemeyi hedefliyor. Böylece yukarıda anlattığımız niteliksiz ya da kötü niyetli kişilere karşı KOBİ’lerimizi ve vatandaşlarımızı korumak istiyoruz.” diye konuştu.

NASIL DOLANDIRIYORLAR

Dolandırıcılar KOSGEB’in girişimcilere sağladığı 50 bin liralık hibe desteği için proje çalışmalarına yardımcı olduklarını ileri sürüyor. Bu aşamada fikrini danışman şirkete anlatan girişimciler projelendirme çalışması için de şirkete 500 lira para ödüyorlar. Daha sonra şirket elemanları “Biz size projeyi kısa süre içerisinde döneceğiz” açıklamasını yapıyor. Kendini girişimciye danışman şirket olarak tanıtan dolandırıcılar, tüm bu işlemleri de internet ve telefon üzerinden yönetiyor. Ancak aradan geçen zaman içerisinde girişimci kimseye ulaşamıyor. Hem iş fikrini hem de parasını kaptıran girişimci soluğu mahkemede alıyor.

28 Nisan 2016
Etiket; Yaşar Üniversitesi, Emrah Tomur Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Reklamlarda gizli şiddet var
TSYD İzmir Spor Tarihi Sempozyumu yapıldı
İzmir uzlaştırıyor
İzmir Fuarı'nda üç boyutlu yüz tarama
Yaşar Üniversitesinden TÜBİTAK başarısı
Fuarda Rusya fırsatı
Yaşarlı akademisyen Ege'yi temsil ediyor
Gurbetçi gençler İzmir'de
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
112 ekibine silahlı tehdit
Şiddeti 7,0
Başörtülü genç kıza saldırı
Vahşet, işkence, taciz, tecavüz
Ölmedi, öldürüldü...
Seri katil Buca'da görüldü
Patron olayım derken, paranızdan olmayın
İzmir'de korsan otoparkçılara hapis istemi
'Medya kriz planı' hazırlanmalı
Direnişten anladıkları masumları öldürmek
"Bunu yapan insan olamaz!"
İzmir'de üniversite bahçesine bomba atıldı
İzmir'de konsomatris operasyonu
O bildiriye imza atan hocaya destek yok
İzmir Metro'da faciadan dönüldü
Buca zabıtasından 'pazar' mesaisi
İzmir'de terör operasyonu
İzmir'de terör operasyonu
İzmir'de askeri araç kaza yaptı, 12 yaralı var
İTO da "kardeşlik" yürüyüşüne katılacak
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir