28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

EXPO kazanılamazsa endişesi...



Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir'in EXPO 2020'yi alamaması durumunda vaad edilen yatırımların kaybedileceği yönünde endişeleri bulunduğunu ifade etti. İzmir Sanayici İşadamları Derneği (İZİSİAD) tarafından güncel ve sosyal ekonomik olayların konuşulduğu Çarşamba toplantısı düzenlendi.

Toplantının konuğu EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar oldu. Türkiye ve İzmir ekonomisine ilişkin bir sunum yapan Yorgancılar, Türkiye’nin düşük teknoloji ürünlülerini ihraç ettiğini, bunu değiştirmek için ise Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarına önem vermesi gerektiğini söyledi.

KOBİ’lere Ar-Ge teşviklerinin yeterli olmadığını söyleyen Yorgancılar, bilgi ekonomisinde Türkiye’nin dünya sıralamasında gerilerde olduğunu belirtti.

Ülkede büyüdükçe işsizlik oranında düşüş olması gerektiğini söyleyen Yorgancılar, Türkiye'de bu durumun tam tersinin yaşandığını söyledi.

Yorgancılar, “Bizde tam tersi çünkü sağlıklı büyüyemiyoruz. Alınacak olan tedbirlerin uzun vadeli oluşturulması desteklenmesi ve uygulanması gerekiyor. Türkiye’nin rakipleri Çin, Brezilya ve Hindistan’dır. Bu sebeple bu ülkelerin nasıl büyüme gösterdiklerini incelememiz gerekiyor” dedi.

“İZMİR CARİ AÇIK VERMİYOR”

İzmir ekonomisini ilişkin rakamsal değerler veren Yorgancılar, kente ciddi bir yabancı yatırımı olduğunu belirterek “Yabancı yatırımlarının oranına baktığımızda İzmir’ yüzde 23, İstanbul’a yüzde 15, Ankara’ya yüzde 13 olarak görüyoruz. Yani yabancılar ülkemizde yatırım yapmak istediğinde İzmir’in öncelikli il sıralamasında yer alıyor. Bunu sebebi ise eğitimli insan gücü, 9 üniversiteye sahip olması, 300 güneşli gün sayısı ve sanayi bölgelerinin fazlalığı gibi konulardır” diye konuştu. Yorgancılar, İzmir'in cari açık vermediğini; ürettiği ile ihraç ettiğinin başa baş olduğunu belirti.

“YATIRIMLAR İÇİN ENDİŞİMİZ VAR”

Kente kamu yatırımlarını düştüğünü İzmir’in verdiği kadar almasını istediklerini belirten Yorgancılar, en büyük iki temennilerinin AK Parti tarafından açıklanan 35 proje 35 İzmir yatırımlarının hayata geçmesi ve EXPO 2020’nin kente kazandırılması olduğunu söyledi. İzmir’in EXPO 2015 adaylığında yarışı kazanması halinde kent için önemli projelerin hayata geçirilmesinin planlandığını, yarışın kaybedilmesi sonrası bu projelerin gerçekleştirilmediğini söyleyen Yorgancılar, “EXPO 2020 kazanacağımızı düşünüyoruz. Eğer EXPO 2020’yi kazanamazsak söz verilen yatırımların kaybedileceği endişesini taşıyoruz. Umarım bu sefer farklı olur. Çünkü İzmir’e ne verirseniz daha fazlasını alırsınız” diye konuştu.

CAM KIRARAK ARABA YAKARAK OLMAZ

İZSİAD üyelerinin Gezi Parkı ve yaşanan olaylarla ilgili sorusunu yanıtlayan Yorgancılar, “Farklı fikir ve düşüncelerin olması gayet doğal. Saygı, algı ve hoşgörünün olmadığı bir yerde demokrasinin olamayacağına inanıyorum. Türkiye çok önemli bir yere geldi. Çok önemli kazanımlarımız var. Bizim en büyük kazanımımız Cumhuriyet. Gençlerin vermiş olduğu tepki, verilmesi gereken mesajlar verildi. Belirli bir süre sonra iş mesaj vermekten çıktı. Biz o mesaj vermenin mesaj vermekten çıktığı ana karşıyız. Kimsenin kamu mallarını yıkmasına, taşlar esnafın dükkanına atmasına göz yumamazsınız. Herkes konuşmalı, fikrini söylemeli, söyleyebilmeli. Cam kırarak, araba yakarak yaralayarak vatandaşı öldürerek değil. Karşı olduğumuz nokta o” ifadesini kullandı.

Bir İZSİAD üyesinin çok ortaklı şirket modeli ile İzmir'e örnek olma çağrısında bulunması üzerine Yorgancılar, “İzmir çok ortaklı iş modelinde çok başarılı örneklere imza attı. Başarısız örneklerde oldu. Ancak şu an benim önceliğim 4 bin 500 üyesi bulunan EBSO ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği yönetim kurulunda olmam sebebiyle ülkemiz genelindeki sanayiciler, üreten kesim. Birinci önceliğim EBSO ve TOBB. Bu tip sorumluluklarım olduğu müddetçe de, bu tip paralı işlere girmek bana doğru gelmiyor” dedi.

26 Haziran 2013
Etiket; EBSO, İZSİAD, yorgancılar, EXPO, yatırım Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


En iyi yatırım İzmir'den ev almak
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Küçük yatırımcıya uyarılar
Bu gurur Yorgancılar'ın
Yorgancılar'dan vize çağrısı
Ekonomi yeni hükümeti bekliyor
Altın üç yıldır kaybettiriyor
İzmir'de üniversite-sanayici işbirliği
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
İZMİR'E MEGA PROJE
ÇAM FISTIĞI REKOLTESİ YÜZ GÜLDÜYOR
MOBBİNG ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA
İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İZMİR'E TEKNOLOJİ ÜSSÜ KAZANDIRACAKLAR
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
BABA HEDİYESİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
TAM KAPANMADA ZİNCİR MARKETLER TAM GAZ
Bitcoin makalesine uluslararası ödül
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Çalışmak bizi tüketiyor mu
Firmalara ihracat uzmanları geliyor
Emekliye temmuz zammı
EYT'de son durum ne
Zeytin güzel kokmalı
Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
En iyi yatırım İzmir'den ev almak
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Fuar güzelleri görücüye çıktı
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir