29 Nisan 2024, Pazartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Ah şu medyanın dili!

Prof. Dr. Namık AÇIKGÖZ 

 

Vallahi artık kelime hazinesinden, anlatım gücünden, imlâ hatasından ve cümle yapısından geçtim!... Zaten artık oralarda kaybettik!... Köklü bir zihniyet değişimi olmadıkça, medyanın bu seviyesiz, niteliksiz dilinden kurtulamayacağız. 

Hadi bunlardan vaz geçtik... En basit bir şey olan telaffuzda da mı insan bataklığa saplanır ya?... Tek bir kelime bu yaa!... Onu da mı doğru dürüst telaffuz etmekten acizsin?... Acizsen televizyonlara çıkıp ahkâm kesme abi!... 

Uzaktan kumanda üşengeci olan bendeniz, geçenlerde istemeyerek de olsa bir televizyon programını seyretmek mecburiyetinde kaldım...Tabii seyretmedim de, bir taraftan birşeyler yazarken, öbür taraftan televizyonda konuşulanlara kulak misafiri oldum. 

Her Ramazan’da belli saatlerde ekranları mescide çeviren kanallarımızdan birinde, program sunucusu kızcağız, “Bulunduğumuz yerin adı da ‘hamuşan’ zaten” deyince dikkat kesildim. (Meğer program çekimi Galata Mevlevihanesi’nde yapılıyomuş ve arkalarında kabristan var. Mevlevilikte kabristana, “susmuşların veya suskunların yattığı yer” anlamında, “hâmûşân” denir.)  

Kızcağız kelimeyi, yazıldığı gibi okuyordu ve bu da fakirin kulağını tırmalıyordu elbette. Doğrusu “hâmûşân” olması gereken kelime, hiç uzun ünlü olmadan “hamuşan” diye telaffuz ediliyordu. 

Hemen arkasından “hamuş” demesinler mi?  

Bu defa hem sunucu, hem de “çok satan tasavvuf kitapları müellifi”, durup durup “hamuş” diyordu. Onlar her “hamuş” dediklerinde muzip aklıma “havuç” geliyordu. Çünkü o kelimeyi “havuç” der gibi telaffuz ediyorlar, beni de hem gülmekten öldürüyorlar, hem de çılgına çeviriyorlardı. 

Hadi sunucu kızcağızı geçelim; o daha bu işlere yeni soyundu ama bilader, hem “tasavvuf yazarı” olacaksın; hem Mevlana ve Mevlevilikle ilgili romanlar yazacaksın; üstelik bir de ilahiyat mezunu olacaksın ama gene de “hâmûş” kelimesini “havuç” vezninde “hamuş” diye okuyacaksın... Olur bu yani?!... Herkes yapsa bile bu hatayı, sen yapmıyceksin abi! 

*** 

Hadi piyasaya yeni çıkan yazarları, sunucuları anladık da, yılların “mutasavvıfe”si ve saygı duyduğum bir şahsiyetten “nâkibül-eşraf” şeklinde telaffuzu duyunca, hatayı kendim yapmış gibi üzüldüm. “Nakîb” (yani a değil, i uzun) şeklinde telaffuz edilmesi gereken kelime, saygı duyduğum birinin dilinden yanlış bir şekilde dökülünce, üzülmemek elde değil. 

*** 

Bizim televizyonlarmızda oluyor böyle şeyler... 

Kadıncağız öldü gitti, Bînazîr Butto’nun adını doğru telaffuz etmeyi bir türlü öğrenemedik. Kadıncağıza hep ya “Benazir” veya “Benâzir dedik... Doğrusunun “Bînazîr” olduğunu farketmedik bile. 

Berdan Mardinî’nin soy adını İtalyanca “martini” gibi telaffuz edeni mi ararsın; “mâşeri vicdandaki “mâşeri”yi Fransızca “ma cherie şeklinde okuyanı mı ararsın; “Re’sül-ayın”ı, Kadir İnanır dublajıyla “Rasu laaaynnn!..” diye söyleyeni mi?... 

Arapça “sâkî” kelimesini, Japonca vurgu ve teleffuzla “saki” diye; “filhakîka”yı, Rumca telaffuzla “filâkika” diye telaffuz eden öğrencilerimizi gördükten sonra, medya mensuplarını nasıl suçlayacağız arkadaş?!... 

Yok abi!... Doğuya ait kelimeleri bir türlü doğru telaffuz edemeyeceğiz anlaşılan. 

 

28 Temmuz 2013 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
Milli muhalefet!
Cemaat Sivil Toplum Kuruluşu mudur?
Yazık Oldu İzmir'e!...
Rehine Veliaht Devrinden Rehine Lider Devrine
O Hareket İzmirliye Yakışmadı
Pire İçin Yorgan Yakmak Veya Twitter ve Face'yi Kapatmak
Seçim İnternet Ortamında mı Kazanılacak?
Kılıçdaroğlu video da gösterecek mi?
TÜSİAD'a ne oluyor?
"Paralel Devlet"ten "Paragel Devlet"e!
Ulusolcular
İzmir tek başına mı değerlendirilmeli?
Sosyalistlerin siyasal güç arayışı
Asıldı afiş, Başkan mafiş!
Fethiye Belediye Başkanı ne yaptı, ne yapar?
Devlet Bahçeli Türkçesi
Sonbahar mı "Sol" Bahar mı?
Eylül Vandallığı!
Orman yangınları
Ah şu medyanın dili!
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir