28 Nisan 2024, Pazar Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Seçim İnternet Ortamında mı Kazanılacak?

Gezi olayları esnasında “Siber Savaşa Karşı Biber Savaşı” başlıklı bir yazı yazmış ve internet ortamında yürütülen ve bunun sonucu da sokaklara taşan “siber savaş” karşı, biber gazıyla müdahale etme çağının geçtiğini yazmıştım.

Bu bir tür gerilla savaşına karşı konvansiyonel savaş taktiklerini kullanmak demekti ve kısa vadede sonuç alınmış gibi görülse de, sandıkla sonuçlanan uzun vadede pek bir işe yaramayacaktı ve işte gördük; yaramadı da.

Muhalefet de iktidar da interneti ve sosyal paylaşım sistemini çoz zayıf kullanıyor. Gerçi muhalefetin çaresizlik sonucu, internete daha fazla yumulduğunu görüyoruz ama iktidar siber savaşta pek başarılı değil.

Siber savaşta tek başarılı olan güç, cemaat. Tak diye bir video koyuyorlar, anında şak diye binlerce kişi tarafından paylaşılıyor. Siber savaşta iktidar çok soğuk bir dil kullanıyor.

En fazla atılan tweet “Şuranın açılışını yaptık.Şimdi şuda halkımızla beraberiz. Falanca yeri açıyoruz” gibi resmi gazete cümleleri kullanıyor iktidar mensupları. Muhalefet partileri de onlardan farksız ama yaptıkları sadece “armut piş, ağzıma düş” hesabı, cemaatin ürettiklerini paylaşmak. Kimse artık uzun uzun konuşmaları dinlemek, uzun uzun yazıları okumak istemiyor. Herkes kısa ve öz ama mutlaka içinde zekâ pırıltısı olan ironik cümleler duymak ve okumak istiyor. O kadar... Kısa, öz, zekice ve mütebessim cümleler.

Siz parlak ve Türkiye’ye ufuk açıcı projelerinizi yaparsınız ama kimse brifing dinler gibi uzun uzun projelerinizi dinlemez.

Devir “cilalı imaj devri”. Projenizi özetleyecek bir iki kelimelik semboller ve tek karelik zekice kurgulanmış kareler yoksa, o projeler kamu oyuna mâl olmaaaz!...

Bütün dünyada irenik metinlerin niye tuttuğunu zannediyorsunuz? En çok güldüğümüz fıkralar bile niye en çok 5-7 satırlık?

Hele bu hız çağında uzun uzun fıkraları kimse dinlemiyor. Bu millet artık niye Cem Yılmaz ve Ata Demirer’in oyunlarına gidiyor da Levent Kırca’nın oyunlarına gitmiyor?

Çünkü ilk gruptakilerde anında espri ve anında gülme; diğerlerinde gülmek için dakikalar geçmesi lazım. Valla kimsenin o kadar vakti yok espriyi o kader beklemeye. Millet, hemen bitr kaç kelimeyle yapılan zekice esprilere tutkun.

Hâl böyleyken iktidar ve muhalefetin resmî gazete ağzıyla konuşması, sosyal etkisi olmayan ve eski Türkiye’de kalmış bir şeydir.

Yeni Türkiye’nin dili internet dilidir ve taktiği siber taktiğidir. Bu siber tekniği başarılı kullanmak, doğrudan seçim kazandırmaz veya kaybettirmez ama kanaat oluşumunda büyük etkisi olur.

02 Mart 2014 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
Milli muhalefet!
Cemaat Sivil Toplum Kuruluşu mudur?
Yazık Oldu İzmir'e!...
Rehine Veliaht Devrinden Rehine Lider Devrine
O Hareket İzmirliye Yakışmadı
Pire İçin Yorgan Yakmak Veya Twitter ve Face'yi Kapatmak
Seçim İnternet Ortamında mı Kazanılacak?
Kılıçdaroğlu video da gösterecek mi?
TÜSİAD'a ne oluyor?
"Paralel Devlet"ten "Paragel Devlet"e!
Ulusolcular
İzmir tek başına mı değerlendirilmeli?
Sosyalistlerin siyasal güç arayışı
Asıldı afiş, Başkan mafiş!
Fethiye Belediye Başkanı ne yaptı, ne yapar?
Devlet Bahçeli Türkçesi
Sonbahar mı "Sol" Bahar mı?
Eylül Vandallığı!
Orman yangınları
Ah şu medyanın dili!
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir