27 Nisan 2024, Cumartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Feyzullah Topçu'dan önemli uyarılar



Belediye başkan adayları ile meclis üyelerini belirleme çalışmaları sürerken İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İZSMMMO) Başkanı Feyzullah Topçu belediyelerin bütçe ve denetim komisyonlarında mali müşavirlerin yeterli sayıda yer alması gerektiğini vurguladı ve bunun için de meslektaşlarının seçilebilecek sıralardan belediye meclis üyesi adayı olarak gösterilmesini önerdi.

Geçmiş yıllarda söz konusu komisyonlarda farklı meslek gruplarından meclis üyelerinin yer aldığını ve mali müşavirlerin ise devre dışı bırakıldığına dikkat çeken Başkan Topçu, önümüzdeki seçimlerde bu yanlışlıkların tekrarlanmaması gerektiğini ifade etti.

Topçu ayrıca, mali denetimlerden anlayan meslektaşlarının komisyonlarda yer alması halinde belediyelerde yaşanabilecek usulsüzlük, yolsuzluk, rüşvet gibi suç unsuru olayların da önüne geçilmesinde etken olacağını savundu.

Yerel seçimler öncesi siyasi partiler belediye başkan adayı ve meclis üyelerini belirlemek için yoğun mesai harcarken geçmiş yıllarda aday gösterilen ve özellikle de komisyonlarda yer alan bazı meclis üyeleri de tartışma konusu olmuştu.

30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde aynı hataların tekrarlanmaması için İZMMMO Başkanı Feyzullah Topçu siyasi partilere çağrıda bulundu. Başkan Topçu belediyelerin gelir ve giderleriyle ilgili hesap ve kayıt işlemlerini denetmek için yasal zorunluluktan dolayı kurulan denetleme ve bütçe komisyonlarında mali müşavirlerin görev alması gerektiğini savundu.

Meslektaşlarının bu komisyonlarda görev almadan önce seçilebilecek yerlerden aday gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Topçu şu değerlendirmelerde bulundu:

" Hatalardan dolayı başkanlar yargılandı "Komisyon üyelerinin denetimle ilgisi olmayan meclis üyelerinden oluşması denetimin ilkelerine aykırı olduğu gibi, gerekli faydayı sağlaması da mümkün değildir. Bu güne kadar denetim komisyonlarının farklı meslek gruplarından oluşması denetim alanında görev alan meslektaşlar arasında şaşkınlık yaratmıştır ve asıl işi denetim olan mali müşavirleri de oldukça üzmüştür. Bunun yanı sıra bugüne kadar belediyelerde yapılan Sayıştay ve mali denetimlerde muhasebe ve usul hataları nedeniyle bazı belediye başkanları yargılandı.

Dolayısıyla bu dönem aynı sıkıntılarla karşılaşmamak için tedbiri baştan almak gerekir. Mali denetimden anlayan meslektaşlarımızın komisyonlarda görev verilmesi halinde Yine belediyelerde yaşanabilecek usulsüzlük, yolsuzluk, rüşvet gibi suç unsuru olayların da önüne geçilmesinde etken olur. Ayrıca bütçe komisyonu, gibi ihtisas komisyonlarda da mali müşavirlerin görevlendirilmesi doğru bir karar olur. Bu komisyonlarda görev alacak meslektaşlarımız inanıyorum ki başarılı çalışmalara imza atacaklar ve seçilecek belediye başkanlarına yardımcı olacaklardır.

Bir başka konu ise; denetim komisyonu için istenirse kamu personelinden veya diğer uzman kişilerden faydalanabiliyor. Bu da meclis kararıyla oluyor. Ancak böyle yapılacağına, meslektaşlarımıza yerel seçimlerde imkan tanıyarak seçilmiş mali müşavir meclis üyelerini ilgili uzmanlık komisyonlarında değerlendirilmesi daha mantıklı olur” dedi. Muhasebe işlerini denetliyor Belediye Kanunu’nun 25’inci maddesi belediyelerde geçen bir yılın hesaplarını incelenmesi ve bir rapora bağlanması için denetim komisyonlarının kurulmasını şart koştu. Yasa ile il ve ilçe belediyelerinde nüfus sayısına bakılmaksızın, belde belediyelerinde ise nüfusu 10 binin üzerinde olanlarda bu komisyonun kurulması öngörüldü.

Komisyon Meclisin Ocak ayı toplantısında gizli oyla seçilirken üye sayısı en az 3, en fazla 5 olabiliyor. Her siyasi parti komisyona meclis üyesi sayısı oranında temsilci veriyor. Komisyon belediyenin gelir ve giderleri ile bunlara ilişkin hesap ve kayıt işlemlerini denetliyor. Bir başka deyişle muhasebe işlerinin denetlenmesini yürütüyor. Komisyonun çalışması 45 gün sürebiliyor ve her yıl mart sonunda komisyon raporu meclis başkanlığına sunuyor. Raporda suç teşkil eden hususlar olursa meclis başkanlığınca ilgili mercilere suç duyurusu yapılabiliyor.

02 Ocak 2014
Etiket; feyzullah topçu, mali müşavirler meclis Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Muhasebecilerden KKTC Cumhurbaşkanı ziyareti
Ticaret Kanunu hayal kırıklığı
İzmirli muhasebecilerin Kıbrıs buluşması
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir