18 Eylül 2024, Çarşamba Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Manisa'nın da bir Truvası var



Manisa’nın Gölmarmara Gölü havzasındaki Kaymakçı olarak bilinen tepe üzerinde 2 yıldır devam eden arkeoloji kazısı kapsamında açığa çıkan son bulgular arkeoloji dünyasında heyecan yaratıyor. Geç Tunç Çağ’ın (MÖ 1600-1200) henüz aydınlatılmamış karanlık noktalarına ışık tutacak olan çalışmalar ABD, Avrupa ve Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden gelen arkeologların oluşturduğu uluslararası kazı ekibi tarafından gerçekleştiriliyor.

Kaymakçı Arkeoloji Projesi’nin Kazı Başkan Yardımcılığını üstlenen Yaşar Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Ünlüsoy, “Truva’nın 4 katı büyüklüğünde ve şu ana kadar Ege Bölgesi’nde bulunmuş en büyük Geç Tunç Çağı yerleşmesi olan bölgedeki çalışmalar tamamlandığında Manisa Bölgesi’ni dünyaya tanıtmak için önemli bir adım atmış olacağız” dedi.

ULUSLARARASI KAZI EKİBİ

Uluslararası kazı ekibi tarafından Marmara Gölü havzasında yaklaşık 10 yıldır sürdürülen araştırmalar neticesinde Gölmarmara Hacıveliler Mahallesi’nde, Lidyalıların atalarının yaşadığı tahmin edilen büyük bir kale bulundu. MÖ 2. Binli yıllara ait Hitit İmparatorluğu kaynaklarında Seha Nehri ülkesi olarak adı geçen Gediz Havzasında Kaymakçı olarak bilinen tepe üzerine kurulu yerleşmede toplam 42 Türk ve yabancı arkeolog kazı çalışmalarında bulunuyor. Projenin kazı başkanlığını Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Christopher H. Roosevelt ile Christina Luke, kazı başkan yardımcılığını ise Yaşar Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Ünlüsoy üstleniyor.

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ’NDEN EĞİTİM DESTEĞİ

Yaşar Üniversitesi’nin kazı çalışmaları için Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen öğrencilere eğitim desteği de verdiği Kaymakçı Arkeoloji Projesi hakkında bilgi veren Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Ünlüsoy, “Bir tarih hazinesi olan Salihli ve yöresi, arkeologlar için bulunmaz imkanlar sunuyor. Bir yandan Lidya İmparatorluğu’nun başkenti olan Sardes’te kazılar devam ederken, Gölmarmara’ya bağlı Kaymakçı’da yürütülen kazılar bölgenin Lidya dönemi öncesine ışık tutmayı amaçlıyor.

2001 yılında Lidya krallarının mezarlarının bulunduğu Bintepe tümülüslerinde doktora tezi için araştırma yaparken ilk bulgulara ulaşan kazı başkanları Roosevelt ve Luke, 10 yıl boyunca yaz aylarında bölgede yüzey araştırması yaptı. 2014 yılında Kaymakçı Arkeoloji Projesi çerçevesinde kazı izni alan Roosevelt, Luke ve ben 3 bin 500 yıllık tarihe sahip Seha Nehri ülkesine ait Kaymakçı Kalesi’nin sırlarını çözmeye başladık. Elde edilen bulgulara göre, MÖ 2000’de Marmara Gölü havzasında 6 adet kale bulunmaktaydı. Kaleler arasındaki uzaklık bir yürüyüş günü mesafesindeydi. Kaymakçı Kalesi de 86 dönümlük kalesi ve kale dışı yerleşimiyle birlikte yaklaşık 250 dönümle 6 kalenin en büyüğü olarak öne çıkmakta” dedi.

TRUVA’NIN 4 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Roosevelt, Luke ve Ünlüsoy “Bu kalenin bölgenin en büyük kalelerinden biri olduğunu tespit ettik. Yerin altında çok fazla derinde olmayan bir kent olduğunu sanıyoruz. Kalenin, aynı dönemlerde varlığını sürdüren Truva'dan 4 kat daha büyük olduğu anlaşılıyor. Yine bu yerleşimin, Orta Tunç Cağı ve özellikle Geç Tunç Çağı dönemlerine ait, tarihte parayı ilk kez kullanan Lidyalıların daha henüz altın ve gümüş kullanmayan atalarının yaşadığı bir başkent olduğunu tahmin ediyoruz. Çalışmalar tamamlandığında bölgeyi ve Türkiye’yi dünyaya tanıtmak için önemli bir adım atmış olacağız” bilgisini verdiler.

ÇOK AMAÇLI ARAŞTIRMA VE ZİYARETÇİ MERKEZİ

Proje kapsamında depo, sergi mekanı ve konferans salonunun yer alacağı bir ‘araştırma ve ziyaretçi merkezi’ yapılması için girişimlerin de başladığını belirten Ünlüsoy, “Bölgenin tanıtımına ve gelişimine katkıda bulunacak bir araştırma ve ziyaretçi merkezi planlanmakta. Yıl boyunca açık tutulacak merkezin bünyesinde barındıracağı sergi ve konferans salonu ve bölgenin doğal ve tarihi değerlerini tanıtma amacını güden ziyaretçi merkezi ile birlikte Kaymakçı yerleşimi ile bütünlük içerisinde iç ve dış turizm için bir çekim merkezi olması hedeflenmekte. Böylece bölge Tunç Çağı’ndan Osmanlı dönemine kadar uzanan zengin tarihi mirasının yanı sıra özellikle Marmara Gölü etrafında gelişen çok çeşitli doğal güzellikleriyle de çekim merkezi olmaya aday olacak” dedi.

05 Ağustos 2015
Etiket; gölmarmara antik kenti, yaşar üniversitesi, sinan ünlüsoy Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Reklamlarda gizli şiddet var
TSYD İzmir Spor Tarihi Sempozyumu yapıldı
İzmir Fuarı'nda üç boyutlu yüz tarama
Yaşar Üniversitesinden TÜBİTAK başarısı
Fuarda Rusya fırsatı
Yaşarlı akademisyen Ege'yi temsil ediyor
Danışmadan ekmek bile almıyoruz
Hayallerinin filmini çektiler
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ BAŞKANLARI İÇİN YASİN-İ ŞERİF OKUTULDU.
BOZÜYÜK'DE 502. YIL KUTLAMASI
YAZAR ÖZEKE KABRİ BAŞINDA ANILDI
19 MAYIS' DA YEŞİLAY COŞKUSU
HİSSELİ HARİKALAR MUĞLA'DAN GEÇTİ
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
HAYSİYET ABİDESİ: SÜLEYMAN FETHİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
MAZHAR ALONSON SENFONİ YAYINDA
MENEMEN'DE ÇOCUKLARA 23 NİSAN MÜJDESİ
ÇOCUK SENFONİ ORKESTRASI BÜYÜLEDİ
EMİNE IŞINSI ÖKSÜZ ANILDI
İZMİR'LİLER AVNİ ANIL'I UNUTMADILAR
TARİHİ CAMİ, MEYDAN DÜZENLEMESİ KURBANI
Fatih Baha Aydın, Muğla'da gençlerle buluştu
Dört gün Buda üç gün Zorba
İkinin Biri İzmir'de
Basmane tasarımıyla Venedik'e gidiyor
Alsancak Garı için canlandıran tasarımlar
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir