19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Trafik kazalarına LED'li tedbir



… Türk bilim insanları, hem enerji tasarrufu sağlayacak hem de trafikte emniyet ve konforu artıracak bir ‘akıllı yol aydınlatma kontrol sistemi’ geliştirmek üzere çalışmalara başladı. 2016 Verimlilik Haftası etkinlikleri kapsamında Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Aydınlatmada LED Teknolojisi Seminerinde” ele alınan sistem, ilk kez İstanbul Kağıthane Cendere yolunda uygulanacak.

Toplumda verimlilik bilincinin oluşturulması ve yaygınlaştırılması amacıyla her yıl Türkiye genelinde düzenlenen Verimlilik Haftası etkinliklerinden biri de Yaşar Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’nün desteği ve Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte uzmanlar, düşük enerji tüketimi ile dünyada kullanımı hızla yaygınlaşan LED teknolojisini ele aldı.

BAKANLIK DESTEKLİ PROJE

Seminere konuşmacı olarak katılan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Enerji Enstitüsü Enerji Planlaması ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sermin Onaygil, İTÜ ve İstanbul Ulaşım Haberleşme ve Güvenlik Teknolojileri Şirketi ortaklığı ile geliştirilen "Yol Aydınlatması Otomasyon Sistemlerinde Enerji Verimliliği” projesi hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Onaygil, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen projede, belirlenen bir yoldan geçen araç sayısı ve araç hızına bağlı olarak aydınlatmanın nasıl olması gerektiğine karar veren bir otomasyon sistemi oluşturuluyor. Sistemin en büyük amacı ise hem trafikte güvenliği hem de enerjide tasarrufu sağlamak.

Sistemin işlemesi için öncelikle trafik kontrol merkezine bağlı trafik sensörlerinden araç sayısı ve hız bilgileri alınacak. Daha sonrasında yol üzerindeki mevcut koşullara uygun loşlaştırma oranlarına karar verilecek. Geliştirilen kontrol sisteminin ilk uygulaması İstanbul Kağıthane Cendere yolunda yapılacak. Daha sonra şehir içindeki gerçek yol koşullarında kullanılacak. 2017 Şubat ayında tamamlanması planlanan proje aynı zamanda trafik kazalarını azaltmada etkin olabilecek” dedi.

YA ROBİNSON HAYATI YA DA TEKNOLOJİ

LED teknolojisi ‘sağlıklı mı değil mi’ tartışmalarına da değinen Sermin Onaygil, “Elektrik enerjisiyle çalışan tüm lambalar az ya da çok radyasyon yayar. Dolayısıyla LED ampuller için de bu geçerli. Ancak içerisinde civa barındırmadıkları için daha güvenli bulunuyor ve dünya genelinde ön planda tutuluyor. Zaten cep telefonları ve X-ray cihazları yani elektromanyetik dalgalarla yaşıyoruz. Teknoloji bizi bu yöne doğru çekiyor. Tercih bize ait; ya Robinson hayatı yaşayacağız ya da teknolojinin beraberinde getirdiği tüm bu sistemlerle hareket edeceğiz.” diye konuştu.

DİJİTAL DÜNYA İLE UYUMLU

Cemdağ Aydınlatma Şirketi Ar-Ge Mühendisi Anıl Çelik ise LED aydınlatmanın civa veya herhangi bir zararlı gaz içermediği için diğer aydınlatma teknolojilerine göre daha güvenli olduğunu söyledi.

Çelik, “LED teknolojisinde ışık verimliliği yüksektir, enerji tasarrufu sağlar. Şoka, titreşimlere, darbelere dayanıklıdır, bu nedenle bakıma ihtiyaç duymaz. Dijital dünya ile uyumludur. Ömrü en yüksek ve en hafif olan geleceğin yapay ışık kaynağıdır.” bilgisini verdi.

Panele İzmir Vali Yardımcısı Erol Türkmen, İzmir Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Engin Bişar, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sermin Onaygil, Cemdağ Aydınlatma Şirketi Ar-Ge Mühendisi Anıl Çelik, Türk Philips Ticaret A.Ş Ege Bölge Müdürlüğü Proje Satış Müdürü Çağdaş Baytekin, Yaşar Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri katıldı.

TÜİK 2014 rakamlarına göre Türkiye’de 1 milyon 199 bin adet trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 1 milyon 30 bin 498 adedi maddi hasarlı, 168 bin 512 adedi ise ölümlü yaralanmalı trafik kazası oldu. - Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ve Emniyet Genel Müdürlüğü rakamlarına göre, 2015 yılında yurt genelinde meydana gelen maddi hasarlı trafik kazalarında 739 bin 854 kaza tespit tutanağı düzenlenirken en çok tutanak düzenlenen illerin başında İstanbul, Ankara ve İzmir geldi.

25 Nisan 2016
Etiket; trafik kazaları, trafik sistemi, akıllı trafik Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Trafik kazaları azaldı
Muğla'da 2 Kazada 3 Kişi Öldü
Kazalar Türkiye'nin cebini yakıyor
İşte 8 günün bilançosu
Her yerde trafik kazası
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
HİSSELİ HARİKALAR MUĞLA'DAN GEÇTİ
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
Akran zorbalığını hafife almayın
Şiddet tüm canlılar için hak ihlalidir
Bilgisayar oyunlarının tadı kaçıyor
İZMİR BASININDA HAZİN BİR SAYFA
İLK KURŞUN MUAMMASI
İSTATİSTİKTEN İBARET BİR VAHŞET
MAZHAR ALONSON SENFONİ YAYINDA
GENÇ YÖNETMENİN DİZİSİ DÜNYAYA AÇILDI
9 EYLÜL'DE ANLAŞMA SAĞLANDI
BU YAŞTA MI DİYENLERE KULAK ASMADI
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
HASAN TAHSİN GAZETECİLİK YARIŞMASI SONUÇLANDI
ENGELSİZ ERİŞİME DESTEK
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Eliz Mira için bir araya geldiler
Çalışmak bizi tüketiyor mu
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir