19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

"TOKİ konut yerine fabrika yapsın"



EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, sanayicinin finansman sorununun çözümü için TOKİ'nin konut yerine fabrika yapmasını önerdi.

Yorgancılar, "Fabrika açmak isteyen sanayici en büyük parayı arsaya veriyor, üzerine fabrikayı yapıyor, içine makinaları koyuyor, parası kalırsa işletme sermayesi koyacak, yoksa kredi için bankaların kapısını çalıyor" dedi.

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, sanayicinin yatırım yaparken finansmanda zorlanmasının önüne geçebilmek için TOKİ'nin konut yerine fabrika yapmasını önerdi. Yorgancılar şöyle konuştu:

"TOKİ konut yapıyor. TOKİ olarak fabrika yap. Konutu yapıyorsun 60-120 ay vadeyle satıyorsun. Fabrika açmak isteyen sanayici en büyük parayı arsaya veriyor, üzerine fabrikayı yapıyor, içine makinaları koyuyor, parası kalırsa işletme sermayesi koyacak, yoksa kredi için bankaların kapısını çalıyor. Sonra 'işimi nasıl idare edeceğim' diye uğraşıyor. Halbuki TOKİ fabrika yapsa ve 10 yıl vadeli satsa, sanayici bankaya gideceğine, bankaya harcayacağı para işletmeye girer, işletme sermayesini oradan karşılar" dedi.

'SANAYİLEŞME İKİNCİ PLANDA KALDI'

Sanayileşmenin ikinci plana atıldığını da öne süren EBSO Başkanı Yorgancılar sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye üreterek büyümüyor. Yapıp satmamışız, alıp satmışız. 2004- 2014 tarihleri arasında sanayinin kullandığı kredi yüzde 749 artarken, inşaat sektörünün kredi kullanımı yüzde 2062 artmış. İnşaat sektörüne karşı olan bir düşünce içinde değiliz. Çünkü inşaat sektöründe kullanılan tüm ürünler sanayi ürünleri. Bunları biz üretiyoruz. Biz sanayi sektörüne daha fazla destek verilmesini, yatırım ortamının iyileştirilmesini istiyoruz."

YEREL KALKINMA VURGUSU

EBSO Başkanı Yorgancılar, yerelde kalkınma olmadığı sürece ülkenin gelişemeyeceğini belirterek, İzmir'de endüstri bölgeleri olması gerektiğini vurguladı. Yorgancılar, "Aliağa bölgemizi plastik, petro-kimya ve demir-çelik, Bayındır'ın çiçekçilik, Tire- Ödemiş'in süt ve süt ürünleri merkezi olması şart. Yani yerelde kalkınma. Bu olursa ülkenin refah seviyesi daha da artacak" diye konuştu.

"İZMİR KENTİ YENİDEN PLANLANMALI"

EBSO Başkanı Yorgancılar, İzmir'in İstanbul ile kıyaslanmamasını, bu kentin kendi özelliklerini geliştirerek büyümesini şart koştu ve şöyle devam etti: "İngiltere'de Manchester Londra ile yarışmıyor. Onun konumu farklı. İzmir kendi özellikleriyle gelişmeli. Allah'ın lütfu burada tarım, ticaret, sanayi sağlık turizmi var. Enerji kaynaklarını geliştirebilirsin. İzmir'in yeniden planlanması lazım. Kentsel dönüşüm büyük fırsat. Bunun için yerel yönetim ve odalar katkı koymalı. Kimsenin itiraz etmeyeceği planlar yapılmalı. Deniz ulaşımı aktif kullanılmalı, trafik rahatlatılmalı. İzmir'in sağlık turizminin ön plana çıkması gerekiyor. Turizm sezonu sadece Çeşme'de 3- 4 ayla kalmamalı, 6 aya çıkarmak lazım. Jeotermal önemli fırsat. İzmir yaşanacak şehir. Tarıma, turizme ve bölgesel kalkınmaya önem verilmeli."

'SİYASET İÇİN FAZLA DUYGUSALIM'

Adı, her genel ve yerel seçimde potansiyel adaylar arasında geçen Yorgancılar, kendisine yakıştırılan 'siyasetçi' ünvanını aşırı duygusallığı nedeniyle taşıyamayacağı görüşünde. Yorgancılar bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı: "Her seçimde yakıştırmalar oluyor ama ben siyaset yapamam, beceremem. Siyaset için fazla duygusalım. Kente hizmet etmenin farklı yolları var. Bunlardan biri siyasetken, biri de oda başkanlığı. Ben bu görevimi Hem EBSO'da hem TOBB'da iyi şekilde yapmaya çalışıyorum. EBSO'da son seçime rakipsiz girmem de sanırım iyi yaptığımı gösteriyor."

05 Ekim 2014
Etiket; ege bölgesi sanayi odası, ebso, tobb, ender yorgancılar, toki, fabrika, sanayi, haberegeli, haberegeli.com Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Kocaoğlu'ndan Mavişehir soruları
Sanayi yatırımları artırılacak
Yorgancılar'dan vize çağrısı
Alaçatı'da festival heyecanı
Gelinlikçiler ekonomiye katma değer sağlıyor
İzmir'de üniversite-sanayici işbirliği
Seda Kaya tek aday
Selçuk Efes Spor dönüyor
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir