30 Nisan 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Nurhayat Talay

EXPO'nun kayıp ruhu

Dünyanın en büyük sosyal ve ekonomik etkinliği olma özelliğini koruyan, düzenlendiği kenti ve ülkeyi insanlığın vitrinine çıkaran uluslararası bir organizasyon olan EXPO, 2020’de İzmir’de düzenlensin diye bir süredir bir avuç insan birşeyler yapıyor. 2008 yılında kaybettiğimiz EXPO 2015 ile bu yıl uğruna terk ettiğimiz EXPO 2020 arasında dağlar kadar fark var. Bir kere kentte bu kez adaylık çok da umursanmıyor. Tıpkı AB'ye taüm üyelik macun masalı gibi oldu çünkü. Öyle de güzel, böyle de güzel..

2015 EXPO’suna da aday olan ancak İtalya’nın Milano kentine 21 oyla kaybeden İzmir, EXPO 2020’de daha güçlü rakiplerle yarışacak. Ancak, İzmir'in belki yöneticileri bu kez dünyanın en büyük fuar organizasyonunu almakta oldukça kararlı ama halk EXPO ruhunu kaybetti. O eski heyecan, eski bilinç ve hazırlık halka inemedi bu kez. Nitekim 27 Kasım’da Paris’te yapılacak oylamada, İzmir 167 ülkenin üye olduğu Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) delegelerinin oylarını isteyecek. Ve İzmir için çok önemli olan o gün, öğleden sonra, 2020 EXPO’sunun İzmir mi, Dubai mi (BAE), Sao Paulo mu (Brezilya) yoksa Ekaterinburg’da mı (Rusya) yapılacağı belli olacak. Bunu kaç kişi biliyor acaba? Hiç kentin sokaklarına kahvelerine, mağazalarına, dükkanlarına indiniz mi? Sorun çevrenize bir bakalım. Yanıtı ben biliyorum ama merak eden buyursun, öğrensin.

 Gazete haberlerine bakıyorum; İzmir, oylama öncesi son kulis çalışmaları için Paris’e akın etti. Kentte seferberlik ilan edilirken, EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve EXPO’nun İzmir’e getirilmesi fikrini çok uzun yıllardır destekleyen İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ve çok sayıda bürokrat, büyükelçi, işadamı ve siyasetçi, BIE delegelerinin toplanmaya başladığı Paris’te temaslarda bulunuyor. İzmir’i yönetenler ve kanaat önderleri, BIE delegeleriyle tek tek görüşerek, oylarının İzmir’e olması için çaba harcayacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yoğun programı nedeniyle oylamaya katılamayacak ancak Türkiye’yi hükümet nezdinde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından temsil edecek.

 Bir de "Sunumda iz bıraktık" mevzuu var. Sanki EXPO'da sunumun bir önemi varmış gibi.

İzmir’in EXPO’daki sağlık teması ‘Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar, Herkes İçin Sağlık’ olarak belirlendi. Üstelik bu satırları yazan bendeniz bu şehirde 4 aydır ameliyat günü bekliyorum, daha kaç ay bekleyeceğimi de Allah bilir. Paris’te 12 Haziran’da yapılan sunumda İzmir, BIE delegelerini bir hayli etkilenmiş dediler. Valla ben söyleyenlerin yalancısıyım.

Mış'lar, muş'lar çok: Bu büyük organizasyon için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve hükümet, büyük yatırımlar yaparken, yeni yatırımların da önünü açmış. EXPO’da ilk kez sağlık konusu tema olarak seçilmiş. 7-8 Ekim tarihleri arasında BIE delegeleri İzmir’de ağırlanmış. Yapılan yatırımları yerinde gören, yeni yatırımların neler olacağını dinleyen BIE delegeleri, İzmir’in tarihi ve kültürel zenginliğini de tanımış.

 Dünyanın dört bir yanında sağlık sorunları artış gösterirken, İzmir’in sağlık temasıyla yola çıkması, BIE delegelerinin İzmir’i ciddi ciddi benimsemesi için önemli bir adım olmuş. Eğer İzmir EXPO’yu kazanırsa, 31 Ekim- 30 Nisan 2020 tarihleri arasında İnciraltı’nda sergi kurulacakmış.

Yatırımlar uçuracakmış.Ulaştırma, Denizcilik ve Haberlerleşme Bakanı Bina Yıldırım, EXPO İzmir yatırım bütçesinin 40-50 milyar dolar civarında olacağını açıklamış..

La Fonten'den masallar sona erdi. Şimdi gerçekler. Bunların hepsi hikaye. Gerçek işleyiş şu. Heyet gidiyor Paris'e orada oy veren az gelişmiş ülkelerin delegelerini buluyor, senin memleketten 10-20-50 üniversite öğrencisine yüzde 100 burs veririm, buyurup gelsinler diyor el sıkışıyor. Bir başka ülkeye sana bir yıl süreyle 10 doktor, 15 hemşireyle sahra hastanesi kurarım diyor, el sıkışıyor. Bir başkasına okul, öğrenci yurdu, turizmde gelişmek isteyen ülkeye turistik turlar sözü veriyor. Vaatler havada uçuşuyor ama inandırıcı olursa kabul görüyor ve bizim yaptığımız masrafın, emeğin onda biri ile atı alan Üsküdar'ı geçiyor bize de 2008'de olduğu gibi Niğde pazarına doğru eşek sürmek kalıyor.

 Aday kentler ve temaları ise şöyle:

- İzmir: EXPO 2020’ye, “Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar/Herkes İçin Sağlık” temasıyla talip oldu. EXPO alanı olarak İnciraltı seçildi. Sergi için seçilen tarih, 30 Ekim-30 Nisan.

- Dubai: Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Dubai’nin EXPO 2020 için seçtiği tema “Birleşen Düşünceler, Geleceği Yaratmak.” Dubai’nin seçilmesi halinde, seçilen tarih ise 4 Ocak-3 Haziran.

- Sao Paulo: Brezilya’dan EXPO’ya aday olan Sao Paulo’nın teması “Farklılığın Gücü, Büyüme İçin Uyum.” Belirlenen tarih ise 15 Mayıs-14 Kasım.- Ekaretinburg: Rusya’nın Ekaterinburg kentinin teması “Küresel Zihin.” Sergi için seçilen tarih 1 Mayıs 31 Ekim.

 Sizce hangisi daha inandırıcı? Bakın hiç yorum yapmıyorum ,herkesin aklı var. Yorum size kalmış.

 

21 Kasım 2013 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
Genç bilim insanı ailesi olmak
Geleceğin bilim yıldızları
Mavi mavi kullanıldık!
İzmir'e Destek
Otobüsler Arapsaçı!
Spora Ağıt
Ne Olacak Bu Kordon'un Hali?
Al Gülüm Ver Gülüm!
Seçmene Yüklenmeyin Kardeşim!
Kapa..Aça..Kapa..
Gündeme Dair Bir İki Şey
Siyasi Nezaket...
Dedim, dedi...
Yattık kalktık hooop liste değişmiş
Seçmeni tanımak...
İpe un sermek= Okul ödevi
Seçim havası
Sadede gelelim!
EXPO'nun kayıp ruhu
Tüm sorunlar örtüldü (mü?)
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir