1 Mayıs 2024, Çarşamba Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Nurhayat Talay

Spora Ağıt

 

Konak Belediyesi'nin yüzakı kadın basketbol, kadın hentbol ve erkek voleybol takımlarının kapatılması gündemde. Spor camiası üçü de birinci liglerde mücadele eden ekipler için ayağa kalkmış. Konak Belediyespor'un Başkanı aynı zamanda Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın Özel Kalem Müdürü Mehmet Yunak'ın böyle bir görüş verdiği biliniyor.
2012 yılı sonunda bir kanun çıktı Bütünşehir'lerle ilgili. Bu kanunda belediyelerin spora destekleri ile de ciddi kısıtlamalar geldi. 2013 yılında bir önceki yılın bütçelerinden gelen paralar nedeniyle kimse işin boyutlarını anlayamadı. Kanun açık, belediyeler gelirlerinin binde 2'sinden fazlasını spora aktaramaz o da "Bak kardeşim, sevgili belediye başkanım tıraka para ile olmaz, malzeme verir, sahalarını yenilersin o kadar" diyor, hele hele profesyonel spor kulüplerine zırnık koklatamazlar.
Şimdi biraz kafanızı şişireceğim ama işin yasal boyutunu gözler önüne sermeli; 
"Belediye Kanununun  14 üncü maddesinde   belediyelerin görev ve sorumlulukları iki bent halinde sayılmış bulunmaktadır. Maddenin birinci bendiyle,   belediyelere  gençlik ve spor hizmetlerini yapma  veya yaptırma görevi verilmiştir. Maddenin İkinci bendinde  ise gerektiğinde, amatör spor kulüplerine malzeme verebilme  ve gerekli desteği sağlayabilme olanağı sağlanmış bulunmaktadır.
Belediye Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından söz konusu madde hükmünden ne anlaşılması gerektiği konusunda  kamuoyunda farklı düşünceler ortaya çıkmıştır.  Bu düşünceleri şu şekilde özetleyebiliriz.
1-Belediyeler amatör spor kulüplerine ne şekilde destek sağlayabilir?
2-Belediyeler amatör spor kulüplerine nakdi yardım yapabilir mi?
3- Belediyeler profesyonel spor kulüplerine destek sağlayabilir mi?
4- Belediyeler profesyonel spor kulüplerine nakdi yardım yapabilir mi?
Bu soruların cevabını ararken 5018 Sayılı Kamu Malî Yönetimi Ve Kontrol Kanunu 29 uncu maddesinde yer alan ; Gerçek veya tüzel kişilere kanuni dayanağı olmadan kamu kaynağı kullandırılamaz, yardımda bulunulamaz veya menfaat sağlanamaz. Ancak, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçelerinde öngörülmüş olmak kaydıyla; kamu yararı gözetilerek dernek, vakıf, birlik, kurum, kuruluş, sandık ve benzeri teşekküllere yardım yapılabilir.”  Hükmünü de göz ardı etmememiz gerekir.
Madde hükmü gereği  dernek statüsünde bulunan spor kulüplerine   yardımda bulunabilmek için  kanuni dayanağın olması, kamu yararı ve kamu idaresinin bütçesinde  yardımın öngörülmüş olması şartları aranacaktır. Bu bağlamda değerlendirirsek Belediye Kanununda yer alan “gerekli desteği sağlamak” ifadesinden dolayı belediyeler amatör spor kulüplerine  malzeme desteği, ulaşım ve benzeri şekilde yardımda bulunabilecektir. Fakat madde metninde açıkca zikredilmediği için belediyeler amatör spor kulüplerine nakdi yardım yapamayacaklardır.
Nitekim İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü  30.11.2005 tarih ve B050MAH065000212851-82884 sayılı  yazıda durum şu şekilde ifade edilmiştir. “5393 sayılı Belediye Kanununun 14/b maddesinde yer alan hükme göre belediyelerin gerektiğinde öğrencilere ve amatör spor kulüplerine malzeme verme ve gerekli desteği sağlama, her türlü amatör spor karşılaşmaları düzenleme, yurt içi ve yurt dışı müsabakalarda üstün başarı gösteren veya derece alan sporculara belediye meclisi kararıyla ödül verme yetkisi ve görevi vardır. Bu hüküm çerçevesinde, amatör spor kulübüne ayni yardım yapılabileceği, ancak nakdi yardım yapılamayacağı değerlendirilmektedir.”
5018 Sayılı Kamu Malî Yönetimi Ve Kontrol kanunun yukarıda zikredilen hükmü gereği, belediyelerin profesyonel spor kulüplerine yardım etmesi ise hiçbir şekilde mümkün değildir zira belediye kanunda amatör spor kulüplerine yardım edilebileceği belirtilmiş olmasına rağmen, profesyonel spor kulüplerinden bahsedilmemiştir. Bu sebepten belediyelerin  profesyonel spor kulüplerine yardımda bulunması kanuni dayanaktan yoksun bulunmaktadır."
Kusura bakmayın işin özü bu. Sadece Konak değil daha nice belediye spor kulüpleri belediyelerin spora bütçe ayırmaları kısıtlaması nedeniyle tarihe gömülecek. Bu da spor altyapısını yani Türk sporunu öldürecek. Bunu yapanlara beddua etmek çözüm değil, çözüm için hangi akla hizmet çıkarıldığı bilinmeyen bu yasayı iktidar ve muhalefet el ele vermeli yasayı acilen düzeltmeli.

 

 

02 Mayıs 2014 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
Genç bilim insanı ailesi olmak
Geleceğin bilim yıldızları
Mavi mavi kullanıldık!
İzmir'e Destek
Otobüsler Arapsaçı!
Spora Ağıt
Ne Olacak Bu Kordon'un Hali?
Al Gülüm Ver Gülüm!
Seçmene Yüklenmeyin Kardeşim!
Kapa..Aça..Kapa..
Gündeme Dair Bir İki Şey
Siyasi Nezaket...
Dedim, dedi...
Yattık kalktık hooop liste değişmiş
Seçmeni tanımak...
İpe un sermek= Okul ödevi
Seçim havası
Sadede gelelim!
EXPO'nun kayıp ruhu
Tüm sorunlar örtüldü (mü?)
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir